når mūsen ta’r en slapper

De tre akter: Intro

27. januar 2008 - 16:48
Så snart man har en person med et problem, et alvorligt problem, er plot blot et pynteord for hvordan han eller hun slipper ud af kniben -- Barnaby Conrad

Opskriften på et godt plot kan formuleres i én sætning: En interessant hovedperson med et mål, der er essentielt for hans velbefindende, møder eskalerende modstand indtil historien slutter med et brag. Der er det -- opskriften på en bestseller!

Og så alligevel ikke. Problemet er, at opskriften ikke er specielt revolutionerende. Faktisk blev de tre akter introduceret i faglitteraturen allerede med Aristoteles' Poetikken -- en af de ældste bøger om fiktion i verdenshistorien. Så bare fordi man kender opskriften og følger den, er det ikke ensbetydende med, at bogen bliver en succes, for alle de professionelle kender også opskriften. Men uden de tre akter på rygraden har man allerede som udgangspunkt et handicap, jeg tror vil gøre det sværere at konkurrere med de etablerede.

De tre akter er en fiktionsformel, der har været brugt siden de gamle mytologier brugte historier til at forklare, hvorfor verden var som den var, og det er en måde at opbygge historier på, der stadig gennemsyrer vores kultur. Men selvfølgelig er det ikke den eneste måde at opbygge en historie på. Specielt de værker, der nogle gange under ét betegnes som 'litterære', forsøger ofte bevidst at gå imod strømmen ved ikke at strukturere deres historier, som det er gængst. Men i langt det meste mainstreamlitteratur kan de tre akter genfindes, og det er en opbygning, hvis effektivitet tusinder af års historiefortælling har eftervist.

fortsættelse følger ...

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I april skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier