når mūsen ta’r en slapper

Bog: The Curious Incident of the Dog in the Night-time

15. December 2008 - 17:59

Jeg slugte for nylig Mark Haddons roman The Curious Incident of the Dog in the Night-time. Som titlen antyder, starter romanen med et hundemord, og hovedpersonen Christopher Boone er tilfældigvis den første, der finder den døde hund. Da han samtidig har fået til opgave at skrive en fristil i skolen, beslutter han sig hurtigt for at forsøge at finde ud af hvem morderen er og samtidig skrive om det -- og denne roman er så resultatet.

Det går hurtigt op for læseren, at Christopher ikke er en helt almindelig fortæller, og selvom det ikke bliver sagt direkte, går det hurtigt op for læseren, at han lider af en form for autisme. Fortællerstemmen er meget overbevisende, og jeg har aldrig før følt mig så tæt på for alvor at forstå et menneske med denne lidelse. Specielt de lommefilosofiske kapitler, der udgør en stor del af romanen, er med til at give én et spændende indblik i Christophers forståelse af sin omverden -- og også et indblik i det absurde i vi 'almindelige' menneskers dagligdags antagelser. Alligevel bliver Christopher aldrig stereotyp -- han er på sine egne præmisser en spændende og facetteret person.

I find people confusing. This is for two main reasons. The first main reason is that people do a lot of talking without using any words. Siobhan says that if you raise one eyebrow it can mean lots of different things. It can mean 'I want to do sex with you' and it can also mean 'I think that what you just said was very stupid.' Siobhan also says that if you close your mouth and breath out loudly through your nose it can mean that you are relaxed, or that you are bored, or that you are angry and it all depends on how much air comes out of your nose and how fast and what shape your mouth is when you do it and how you are sitting and what you said just before and hundreds of other things which are too complicated to work out in a few seconds.

Da læseren først er introduceret grundigt til Christophers verden, sætter en afsløring hans tiltro til sine nærmeste på en prøve, og han løber hjemmefra. Måske specielt fordi jeg hørte en radiospilsversion af bogen, gled min indlevelse jævnligt over i personerne omkring Christopher, når de frustreret forsøgte at forstå og blive forstået af ham, men på sin vis var det kun med til at øge oplevelsen af romanen, og det var sikkert umuligt helt at undgå, når man som læser er så langt fra hovedpersonens verdensforståelse.

Jeg hørte den engelske version og sproget er af gode grunde enkelt, men romanen er også udkommet på dansk under titlen Den mystiske sag om hunden i natten, og uanset sproget synes jeg ikke, at nogen bør snyde sig selv for denne unikke roman.

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I april skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier