når mūsen ta’r en slapper

De tre akter: Begyndelsen

7. juli 2009 - 17:46

Fortsættelse af De tre akter: Ingredienserne

Begyndelsens rolle er som introduktion til romanens verden og hvad status quo er, før hovedpersonen drives ud på sin rejse igennem anden akt. Foruden at stadfæste stedet, tiden, den umiddelbare kontekst, tonen og genren er den til for at overbevise læseren om, at det er værd at fortsætte til midten. For at gøre dette bør romanen så tidligt som muligt introducere hovedpersonen og vinde læserens indlevelse i ham. Krogen skal simpelthen i læseren så hurtigt som muligt.

Ofte forstyrres det normale liv en smule allerede helt fra starten for ikke at kede læseren; der sker noget ud over det sædvanlige, men endnu ikke forstyrrelsen, der tvinger hovedpersonen op mod modstanderen. Ofte benytter spændingsforfattere allerførste sætning til at gøre dette, for med det samme at give læseren en følelse af, at der sker noget. Tidligere kunne man i højere grad tillade sig lange, beskrivende passager, men nutidens læsere har andre forventninger. De fleste læsere ønsker hele tiden en følelse af bevægelse – aldrig af stilstand.

Hovedpersonen tvinges først ud på sin færd ved skiftet fra begyndelsen til midten – fra akt et til akt to. Ved skiftet nås et point of no return, hovedpersonen kan ikke længere leve videre som han gjorde hidtil – enten er det fysisk umuligt eller også tillader hans psyke ham det ikke. Så længe hovedpersonen kan vælge at leve videre som han altid har gjort, er anden akt endnu ikke nået.

Før midten nås bør modstanderen introduceres – ham der vil stoppe hovedpersonen i hans forehavende. Ikke nødvendigvis hvem eller hvad det er, men som minimum det faktum, at der er en modstander.

fortsættelse følger ...

Search form

 

Bjarke Sølverbæk

 

Skriverier

Jeg har hverken fået skrevet i dag eller i går.
I marts skrev jeg i alt 0 ord.

 

Læserier

 

Bliv bedre til at skrive

Guldkorn er et leksikon over skrivekunsten hvor tips, tricks og teorier fra skrivehåndbøger, artikler og foredrag løbende bliver samlet.

Læs bl.a. om hvordan du opbygger spændende plots og troværdige karakterer og om meget mere.

 
 

Kategorier